Εκτέλεση
- Τεμαχίζουμε τις γλυκοπατάτες και τα καρότα, τοποθετούμε σε στενό ταψί ραντίζουμε με 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, τα σκόρδα ολόκληρα, το σιρόπι σφενδάμου ή το μέλι, την πάπρικα, αλάτι χοντρό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 20 λεπτά στους 220οC.
- Μόλις ψηθούν τα λαχανικά τα πολτοποιούμε μ΄ένα πιρούνι.
- Σ΄ενα κατσαρολάκι βάζουμε 600 ml. νερό και μόλις πάρει μια βράση προσθέτουμε την κινόα με πληγούρι, βράζουμε για 10-12 λεπτά και στραγγίζουμε.
- Σ’ ένα μπωλ ανακατεύουμε τα ψημένα λαχανικά, την κινόα με πληγούρι, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τον κόλιανδρο και μερικά πράσινα φύλλα από τα καρότα, αν έχουμε ολόφρεσκα καρότα με τα πράσινα μέρη τους, τη μαντζουράνα, το αλεύρι και ζυμώνουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά σ΄ένα μείγμα, τέλος προσθέτουμε θρυμματισμένο το τυρί.
- Απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί σένα δίσκο ψησίματος, λαδώνουμε πολύ καλά τα χέρια μας και πλάθουμε 16 μπιφτέκια, ψήνουμε στους 180οC. για περίπου 30 λεπτά και τ΄αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά.
- Ετοιμάζουμε τη συνοδευτική σάλτσα ανακατεύοντας με όλα τα υλικά τα ραπανάκια τριμμένο και τον κόλιανδρο ψιλοκομμένο. Σερβίρουμε με ανάμεικτη σαλάτα ή τα χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε veggie burgers.
Σημειώσεις για τη συνταγή:
- Μπορούμε να εμπλουτίσουμε τα μπιφτέκια προσθέτοντας και άλλες ρίζες-λαχανικά όπως παντζάρι, σελινόριζα, παστινάκι ή ότι μας αρέσει.
- Επίσης αν θέλουμε εμπλουτίζουμε τα μπιφτέκια με μαύρα φασόλια που ταιριάζουν πολύ!
- Τα πράσινα φύλλα από τα καρότα μπορούμε να τα προσθέσουμε στη σαλάτα.