Η συναρπαστική Μεξικάνικη κουζίνα!

Η συναρπαστική Μεξικάνικη κουζίνα!



    Η συναρπαστική Μεξικάνικη κουζίνα!

    Μια από τις πιο διαδεδομένες και αγαπημένες κουζίνες παγκοσμίως, είναι η εύγευστη και πλούσια Μεξικάνικη κουζίνα!

    Βασίζεται σε φυσικά, αγνά συστατικά και είναι ευρέως γνωστή για το ιδιαίτερο μείγμα γεύσεων, τη ποικιλία των συστατικών και των καρυκευμάτων, καθώς και τον πολύχρωμο στολισμό των πιάτων της.

    Ιστορία

    Η συγκεκριμένη μαγειρική βασίζεται στις παλιές παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες των Αζτέκων και των Μάγια (με μια ιστορία 5 χιλιάδων ετών) συνδυασμένη με τις διατροφικές τάσεις που έφεραν οι Ισπανοί άποικοι.

    Συγκεκριμένα, το 1519, το Μεξικό κατακτήθηκε από τους Ισπανούς, οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν από τη φιλοσοφία και από την ποικιλία της κουζίνας των δυο αυτών αρχαίων πολιτισμών, ενώ μετέφεραν αρκετά διατροφικά στοιχεία από τη χώρα τους όπως το ελαιόλαδο, τα ρεβίθια το ρύζι, τα όξινα φρούτα, το σκόρδο, το τυρί καθώς και συνταγές από τη Μεσόγειο και τη βόρειο Αφρική.

    Αργότερα ήρθαν νέες επιρροές, (άλλων Ευρωπαίων μεταναστών) γιαυτό η Μεξικάνικη διατροφή περιλαμβάνει και μια μεγάλη ποικιλία πιάτων, αντιπροσωπευτικό δείγμα της μείξης της προ-κολομβιανής, ισπανικής, γαλλικής και της πιο πρόσφατης αμερικανικής κουλτούρας.

    Τα βασικά της συστατικά

    Το καλαμπόκι και τα φασόλια είναι τα δυο κύρια παραδοσιακά προϊόντα της χώρας και η χρήση τους είναι ευρεία. Το καλαμπόκι δε, χρησιμοποιείται για να φτιαχτεί και η 'masa', η διάσημη ζύμη για τις ταμάλες και τις τορτίγιες.

    Άλλα συστατικά που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στις Μεξικάνικες συνταγές είναι οι πιπεριές, οι ντομάτες, το ρύζι, το τσίλι, οι γλυκοπατάτες, τα όσπρια, οι κολοκύθες, το κρεμμύδι, το σκόρδο καθώς και διάφορα εξωτικά φρούτα (μάνγκο, παπάγια, αβοκάντο, ανανάς κα).

    Επίσης υπάρχουν και διάφορα συνοδευτικά για τα μεξικάνικα πιάτα. Κάποια από αυτά είναι το flore de calabaza, το nopales, (τα αγκαθωτά αχλάδια του κάκτου), το huitlacoche, τα romeritos, τα pepitas (σπόροι από κολοκύθα) ενώ τα καρυκεύματα που χρησιμοποιούνται είναι το κύμινο, η κανέλα, το κόλιανδρο, η ρίγανη, το τσίλι σε σκόνη, το τσιπότλε, το χαλαπένιο, το επασότε κ.α.

    Μεξικάνικα μενού και πιάτα

    Κάθε περιοχή, χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες γεύσεις αφού το Μεξικό είναι μία πολύ μεγάλη χώρα από γεωγραφικής άποψης. Για παράδειγμα, το νοτιοανατολικό μέρος του φημίζεται για τις πιο πικάντικες γεύσεις με λαχανικά και κοτόπουλο, το βόρειό του για τα πιάτα με βοδινό κρέας, ενώ ο διάσημος κόλπος του, για τα θαλασσινά.

    Θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν είναι πικάντικη κάθε συνταγή, ενώ σε γενικές γραμμές , η συγκεκριμένη κουζίνα έχει μικρή σχέση με το τι σερβίρουν στα ανάλογα εστιατόρια.

    Τα βασικά της πιάτα απαρτίζονται απο τορτίγιας, (καλαμποκένιες πίτες), που γεμίζονται με διάφορα υλικά. Ανάλογα με τα υλικά που μπαίνουν, ονομάζονται τάκος, κεσαδίγιας, φαγίτας, , ταμάλες κλπ. Φυσικά δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το τσίλι κον κάρνε, ένα πραγματικά καυτερό πιάτο με βάση τον κιμά και τα φασόλια, που συνοδεύεται με ρύζι.

    Συμπληρωματικά, η εν λόγω μαγειρική είναι διάσημη για τις σάλτσες της και μάλιστα, η μεξικάνικη σάλτσα έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις της κέτσαπ στην Αμερική. Λογικό λοιπόν είναι να υπάρχει μεγάλη ποικιλία και στα ντιπ που συνοδεύουν κάθε τραπέζι, όπως αυτό με το τυρί και το ντιπ με γουακαμόλε (με βάση το αβοκάντο).

    Όπως είδαμε η νόστιμη και λαχταριστή Μεξικάνικη κουζίνα, αποτελείται από μια μεγάλη ποικιλία υλικών και χρωμάτων με πλούσιες,δυνατές γεύσεις.

    Εκτός από τα σχετικά εστιατόρια που μπορείτε να επισκευτείτε για να τη δοκιμάσετε, μπορείτε να φτιάξετε εύκολα Μεξικάνικες συνταγές αφού υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά, έτοιμα μείγματα μεξικάνικων μπαχαρικών και υλικών!

    Η επιλογή των γεύσεων είναι απλά δική σας!!!

    Viva México!

    Top