Αξία και χρήσεις του ρυζιού

Αξία και χρήσεις του ρυζιού



    Αξία και χρήσεις του ρυζιού

    Το ρύζι είναι βασικό συστατικό μιας σωστής διατροφής για τους κατοίκους των αναπτυγμένων χωρών. Μάλιστα πολλοί από αυτούς είπαν σε σχετική ερώτηση πως το προτιμάνε και από το κρέας αλλά και από το ψάρι!

    Έχει αποδειχθεί ότι το ρύζι παρέχει το 27% της ενεργειακής τους κάλυψης και αποτελεί την κυριότερη τροφή για:

    • 20 χώρες στην Ασία
    • 9 χώρες στην Αμερική και
    • 8 χώρες στην Αφρική

    Περιέχει πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας καθώς και απλούς και σύνθετους υδατάνθρακες. Δεν περιέχει γλουτένη κι έτσι μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με δυσανεξία.

    Διατροφική αξία

    Το ρύζι είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως νιασίνη, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και σελήνιο. Είναι από τις λίγες τροφές που δεν προκαλεί αλλεργίες είναι εύπεπτο και μπορεί να καταναλωθεί από όλους γιατί δεν περιέχει χοληστερόλη, αλάτι και λίπος.

    Τύποι Ρυζιού:

    • Bonnet – κίτρινο ρύζι κατάλληλο για κάθε συνταγή σας
    • Καρολίνα – Λευκό μεσόσπερμο κατάλληλο για χυλωμένο πιλάφι.
    • Νυχάκι – Λευκό μεκρύσπερμο ειδικό για πιλάφι, γεμιστά και σαλάτες με ρύζι
    • Γλασέ – Λευκό ρύζι με ωραίο άρωμα, ιδανικό για πηχτές σούπες και ρυζόγαλο
    • Καστανό ρύζι – Κίτρινο ακατέργαστο ρύζι, ιδανικό για πολλές συνταγές και δεκαπλάσια ποσοστά σε βιταμίνες και διατροφική αξία.
    Top