Κινέζικη Πρωτοχρονιά… Τι δεν ξέρετε για αυτήν;

Κινέζικη Πρωτοχρονιά… Τι δεν ξέρετε για αυτήν;



    Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά είναι η μεγαλύτερη γιορτή στην Κίνα. Δεν έχει σταθερή ημερομηνία, επειδή το κινέζικο ημερολόγιο είναι σεληνιακό και πέφτει μεταξύ 21ης Ιανουαρίου και 20ης Φεβρουαρίου. Φέτος είναι στις 28 Ιανουαρίου.

    Η γιορτή της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς έχει τις απαρχές της στη δυναστεία των Σανγκ (μεταξύ 1600 και 1100 π.Χ.), όταν οι άνθρωποι προσέφεραν θυσίες στους θεούς και στους προγόνους τους για να σηματοδοτήσουν το τέλος της παλιάς εποχής και την αρχή του νέου έτους. Ο θρύλος λέει ότι ένα άγριο θηρίο, ο Nien («Έτος»), επιτίθετο στους ανθρώπους στο τέλος κάθε χρόνου. Για αυτό το λόγο οι χωρικοί έκαναν δυνατούς θορύβους και χρησιμοποιούσαν λαμπερά φώτα ώστε να το τρομάξουν και να το διώξουν μακριά.

    Ενώ ο ζωδιακός κύκλος στη Δύση χωρίζεται σε 12 μήνες, ο κινέζικος ζωδιακός κύκλος χωρίζεται σε 12 χρόνια. Έτσι κάθε χρόνος μιας 12ετίας αντιστοιχεί σε ένα ζώδιο που συμβολίζεται με τη μορφή κάποιου ζώου. Πίσω από την επιλογή των ζώων που επιλέχθηκαν για να αντιπροσωπεύσουν τα ζώδια υπάρχει μια σειρά από μύθους. Ο δημοφιλέστερος από αυτούς αναφέρει ότι ο Βούδας κάλεσε όλα τα ζώα του κόσμου λίγο πριν φύγει από τη γη και τα μόνα που ανταποκρίθηκαν ήταν αυτά τα 12 (Αρουραίος, Βουβάλι, Τίγρης, Κουνέλι, Δράκος, Φίδι, Άλογο, Τράγος, Πίθηκος, Πετεινός, Σκύλος, Γουρούνι). Τέλος, λέγεται ότι η σειρά κατάταξής τους εξαρτήθηκε από τη σειρά κατά την οποία έφθασαν στον Βούδα.

    Το 2017 είναι το έτος του Πετεινού. Οι πετεινοί είναι τα ζώα που συμβολίζουν την ενέργεια, τη γαλήνη, το θάρρος και την πρωτοπορία. Οι άνθρωποι που έχουν γεννηθεί κατά τη διάρκεια αυτού (1921, 1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993, 2005) χαρακτηρίζονται από αξιοπιστία, υπευθυνότητα στη δουλειά και αίσθηση του χρόνου. Έχουν ως προτεραιότητα τη σταδιοδρομία τους, είναι εργατικοί και σε θέση να ασχοληθούν με αρκετές δουλειές λόγω των πολλών ταλέντων τους.

    Μάθε όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για την Κινεζική Πρωτοχρονιά…

    Διαρκεί 15 ημέρες και λήγει με τη Γιορτή των Φαναριών. Μόνο οι τρεις πρώτες ημέρες είναι αργία για τους Κινέζους.

    Γίνεται ρίψη πυροτεχνημάτων, καθώς ο θόρυβος που προκαλούν πιστεύεται ότι διώχνει τους δαίμονες και τα κακά πνεύματα.

    Το κόκκινο είναι το κυρίαρχο χρώμα, στην ενδυμασία, στη διακόσμηση και τα δώρα. Συμβολίζει τη φωτιά, που πιστεύεται ότι διώχνει την κακή τύχη.

    Το κέικ ρυζιού είναι προσφιλές δώρο, που συμβολίζει την πρόοδο.

    Το εορταστικό τραπέζι περιλαμβάνει πιάτα με βάση το κοτόπουλο και το ψάρι, ενώ το πιο δημοφιλές φρούτο είναι το μανταρίνι.

    Γιόρτασε μαζί μας την Κινέζικη Πρωτοχρονιά μαθαίνοντας τα μυστικά της ασιατικής κουζίνας!

    Μυστικά, μυρωδιές και εξωτικές γεύσεις είναι έτοιμα να μας αποκαλυφθούν σε ένα εορταστικό exclusive σεμινάριο που θα μας ταξιδέψει στην Κινέζικη Πρωτοχρονιά παρέα με τα λαχταριστά προϊόντα της Oriental Express και της Blue Dragon.

    Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ: goo.gl/5x5TUr 

    Top